Opleiding

Om als radioamateur aan de slag te gaan moet je in het bezit zijn van een vergunning. Voor het verkrijgen van deze vergunning moet je een examen afleggen bij het BIPT. Maar laat je niet afschrikken, onze club helpt je om dit succesvol te volbrengen.


Soorten vergunningen

Er bestaan 3 soorten vergunningen voor radioamateurs: de basisvergunning en de HAREC vergunning. De basisvergunning is een instapvergunning waar slechts een beperkte technische kennis voor vereist is. Ze geeft toegang tot de meeste HF, VHF en UHF banden. Voor de HAREC vergunning is de technisch leerstof veel uitgebreider en diepgaander. De HAREC vergunning geeft toegang tot alle amateurbanden met hogere vermogens, en laat toe om zelfbouw zenders in gebruik te nemen. 


De opleiding

Jaarlijks organiseren we een opleiding voor het behalen van de basisvergunning. In 6 lessen leer je alles wat je moet weten ivm reglementering, de technische basiskennis enz. De opleiding vereist geen voorkennis. Alles wat je moet weten wordt tijdens de lessenreeks uitgelegd. De deelnemers moeten minimum 12 jaar zijn (wettelijke minimum leeftijd voor het houden van een vergunning) of het binnenkort worden. 


Het examen

Het examen bestaat uit 2 stappen. Allereerst is er een praktijkproef die wordt afgenomen binnen onze club. Een team van examinatoren zal nagaan of je een zender correct kan bedienen en dat je de juiste procedures hanteert bij het maken van een radiocontact. 

Met het certificaat van de praktijkproef kan je deelnemen aan het theoretisch examen bij het BIPT. Hier zal je getest worden op de kennis die je hebt opgedaan tijdens onze lessen. Als je hierin slaagt, heb je je zendvergunning op zak.


Inschrijven

Wens je deel te nemen aan onze opleiding of heb je nog vragen, vul dan het contactformulier in op deze website. We verwelkomen je graag in onze opleiding en onze hobby.

Basiscursus 2024

De volgende basiscursus start op 7 januari 2024. Contacteer ons voor meer informatie.