Guernsey 2017

Na de OY/ON6NB expeditie naar de Faroer Eilanden in 2016 werd weer de vraag gesteld binnen onze club of er een nieuwe expeditie zou plaatsvinden.Na positieve signalen van enkele leden, werd naar een geschikte bestemming gezocht. Daar de propagatie in dalende lijn gaat, werd gezocht naar een locatie die bereikbaar is met een bestelwagen, om alzo iets betere antennes te kunnen meenemen, in het bijzonder voor de lagere banden.


Twee bestemmingen kwamen in het vizier: Guernsey (MU) en Isle of Man (MD). De mogelijkheden van beide bestemmingen werden onderzocht.Isle of Man viel al snel uit de boot omdat het moeilijk was om er een geschikte locatie te vinden voor 9 mensen, tegen een schappelijke prijs en vooral met een terrein erbij om wat antennes te plaatsen.

Dus ging de DXpeditie van het NBDX team dit jaar richting Guernsey. Dit is het kanaaleiland net naast Jersey, vanwaar we enkele jaren terug reeds te horen waren. Dit eiland is wat kleiner dan Jersey maar toch dichtbevolkt met ca. 65.000 inwoners voor 65 km^2. Net zoals op Jersery, werd gekozen voor een Scoutsterrein als standplaats. Omwille van verzekering konden we deze keer echter niet in de Scoutslokalen logeren. Iedereen moest dus een tent en het nodige slaapgerief meenemen.

De organisatie ging van start ergens in april dit jaar. Snel werd een ploegje van 9 deelnemers samengesteld. Expeditieleider en initiatiefnemer was traditiegetrouw Erik, ON4ANN, bijgestaan door zijn rechterhand Erik, ON4CCV. Omdat we reeds enkele DXpedities achter de rug hadden was niet heel veel voorbereidend werk nodig. Eens het terrein gekend kon er gepland worden welke antennes gingen gebruikt worden. Aangezien we in een dip van de zonnecyclus zitten ging er vooral op de lage banden gewerkt worden.

Voor de 160 meter band werd een "inverted L" antenne op voorhand opgesteld en uitgetest ten huize ON4CCV en op de SSB velddag van de Radioclub Grimbergen en de Pajottenlandse Radioamateurclub in september. De antenne bestond uit een verticaal stuk van ongeveer 15 meter op een 18 meter Spiderpole, een grondvlak en een aanpassingspoel aan de voet. Het horizontaal stuk was 22 meter lang. Deze antenne heeft alle testen goed doorstaan en ook tijdens de DXpeditie goed gewerkt als zendantenne. Er zouden ook zoveel mogelijk WWFF locaties geactiveerd worden.

Dit jaar hadden we in het NBDX team naast de harde kern twee nieuwe deelnemers: Willy, ON2BDJ, en Luc, ON4AAQ. Willy is een bekend figuur op hambeurzen en zat achter de microfoon van ON50EXPO. Luc is een CW liefhebber en heeft ons telegrafistenteam aanzienlijk versterkt. Verder waren volgende DXpeditie-veteranen van de partij: Erik, ON4ANN; Erik, ON4CCV; José, ON4CAU; Philippe, ON4ACP; Rudi, ON6MI; Walter, ON8CW en Etienne.

De Scoutsaccomodatie was geboekt van zondag 17 tot zondag 24 september. We zouden de zaterdagavond vertrekken, de hele nacht doorrijden tot Saint-Malo in Frankrijk en daar in de voormiddag de Ferry nemen naar Guernsey. Transport ging gebeuren met twee personenwagens en de ondertussen beroemde blauwe bestelwagen van Walter. Omdat die bestelwagen wat trager is en omdat 's nachts rijden niet altijd veilig of leuk is zou de bestelwagen eerder vetrekken en rustig naar Saint-Malo rijden. Onderweg konden dan eventueel enkele tests gedaan worden met de WWFF opstelling. De bestelwagen zou de donderdag voor de expeditie geladen worden met materiaal en tenten en er zou vrijdag in de late namiddag vertrokken worden richting Le Havre voor een eerste overnachting in Formule 1 hotel.

Toen Walter Philippe kwam oppikken was er al wat vertraging op het schema en bleek ook dat er in de bestelwagen geen plaats meer was voor materiaal en bagage van Philippe. Doordat we moesten kamperen moest er heel wat meer meegenomen worden dan gewoonlijk. Slaapzakken, tenten, matrassen,... voor 9 personen nemen toch wel wat volume in waar bij de voorbereiding niet voldoende rekening mee werd gehouden. Er werd die vrijdagavond naar Erik, ON4ANN gereden om de vracht te herverdelen over de verschillende voertuigen. Er werd ook wijselijk beslist om met de bestelwagen pas de volgende ochtend te vertrekken.

Op zaterdag 16 september om 6u30 werd Rudi opgepikt en kon een eerste deel van de ploeg vertrekken. Philippe had een aantal WWFF referenties genoteerd in de buurt van Le Havre. Daar zouden we tegen de middag zijn. Er werd goed doorgereden en we waren goed op tijd in de buurt van Tancarville, beroemd voor haar brug over de monding van de Seine. Net voor de brug werd halt gehouden om referentie FFF-1228 "Réserve naturelle de l'estuaire de la Seine" te activeren. Enkele onderdelen van de mast en antenne had Murphy verborgen achteraan in de laadruimte van de bestelwagen. Daardoor moest een heel deel uitgeladen worden voor we konden opstellen. Er werden een 80-tal QSOs gemaakt als F/ON8CW/P en het dipoolsysteem van Walter deed het goed. Tussen de regenbuien door werd het WWFF station opgebroken en konden we doorrijden. De GPS koos voor ons enkele mooie "routes départmentales" en tegen de avond werd getankt en gegeten in Caen. We waren omstreeks 23 uur aan het Formule 1 hotel in Saint-Malo. Daar werd goed gerust.

Ondertussen waren de twee personenwagens met de andere 6 ploegleden in België vertrokken. De resterende expeditieleden waren de zaterdagavond rond 22 uur bijeen gekomen ten huize ON4ANN. Daar werd al het resterende materiaal in de twee overblijvende wagens geladen zodat rond 23 uur vanuit Dilbeek richting Saint-Malo kon vertrokken worden. Na een hele nacht rijden kwamen ze na enkele tussenstops om te tanken en om koffie te drinken rond 07 uur aan in Saint-Malo. Rond 9u30 werden de eerder vertrokken expeditieleden gehoord op onze clubfrequentie van 145.275 Mhz en werd het hele team verenigd rond een koffie in het centrum van Saint-Malo.

De ferry vertrok om 11u40 zodat we rustig konden aanschuiven. De ferrymaatschappij was zeer strikt en stond erop dat de juiste personen in de juiste auto's zouden plaastnemen voor we binnen mochten. We ondergingen meteen ook een eerste politiecontrole.

De ferry ging niet rechtstreeks naar Gurensey maar maakte een tussenstop in Jersey. Daar moesten we van de boot voor een grenscontrole. Anderhalf uur later, rond 15 uur locale tijd zetten we voet aan wal in Saint Peter Port op Guernsey. Daar werden we dan verwelkomd door een derde controle van de politie. Er werden enkele vragen gesteld over de masten en antennes die we bij hadden maar verder was er geen probleem. De zoektocht naar de "Headquarters of the 2nd Gurensey Scouts Group" kon beginnen. Links rijden en door de smalle straatjes rijden zonder onze achteruitkijkspiegels te beschadigen vroeg heel wat concentratie. Het straatje van het Scoutsterrein was goed verdoken en leek eerder op een oprit dan op een straat. Na een manoeuver en wat hulp van Henry, de oom van Lucs echgenote, hebben we ons terrein gevonden. Henry woont op Guernsey en kon ons vele tips geven wat WWFF en winkelen betrof.

Het weer was prachtig en er werd onmiddellijk gestart met de opbouw van het tentenkamp. Naast het chalet van de scouts was er een klein grasveld dat ideaal was voor de opbouw van tenten want hoger gelegen dan de grote weide waar de antennes zouden komen. In geval van regen is die hogere ligging zeker droger, HI. Wat later stond de 40 meter verticale antenne recht. Walter startte ook met het klaarmaken van de mast voor de WARC Spiderbeam. Onze lokatie beschikte over een grote weide met plaats voor verschillende antennes. Voor de nacht werd ook snel een end-fed antenne voor 40, 80 en 160 meter geı̈nstalleerd. Het eerste avondmaal bestond uit pasta met superlekkere saus, allemaal bereid door Etienne. Er werden reeds enkele succesvolle nachtshifts gedraaid op ons eerste station: een Kenwood TS-590 transceiver met erachter een SPE Expert 1K-FA lineaire vesterker. Er werd na deze lange dag ook duchtig gesnurkt in de tenten, HI.

Op de tweede dag werd de Spiderbeam voor de WARC banden in elkaar gezet en op de eerste mast geplaatst. Dit liep niet van een leien dakje en de mast moest enkele keren op en neer gelaten worden. De inverted L antenne voor 160 meter incluis grondvlak werd ook in gereedheid gebracht en het tweede station werd opgebouwd: een Kenwoord TS-480 met een RFPower HVLA1k3 versterker. Nu werden ook onze Dune Star bandpass filters geı̈nstalleerd. De expeditie werd gevoerd onder de callsign MU/ON4ANN. Er werd beslist om de tweede Spiderbeam, voor de 20, 15 en 10 meter banden, de dag erna op te stellen. Tegen de avond werd de tweede mast hiervoor door Walter reeds helemaal voorbereid, rekening houdend met wat we hadden geleerd bij het opstellen van de eerste Spiderbeam.

Bij aanvang van de derde dag waren er reeds 1200 QSOs in de log en werd de richtantenne voor 20, 15 en 10 meter probleemloos in de lucht gebracht. Er werden ook dipolen voor de 40, 60 en 80 meter banden geplaatst. Vele amateurs vroegen expliciet om ook op de redelijk nieuwe 60 meter band QSO te maken. Iets meer dan 100 amateurs werden gelukkig gemaakt met een 60 meter QSO. We kregen die avond ook een Scoutsgroep op bezoek. We hebben hen een kleine toelichting gegeven over onze hobby en een paar leuke spelletjes gespeeld met de morsecode. Aan verschillende kinderen werd gevraagd om hun naam op een papiertje te schrijven, die werd dan geseind in morse en gedecodeerd aan een andere tafel. Hun naam werd dan afgeroepen, wat de kinderen heel leuk vonden. Deze Scoutsafdeling neemt elk jaar deel aan de JOTA en de leiding was heel blij met onze voorstelling. Ondertussen werd de log regelmatig aangedikt door enkele pile-ups, zowel in CW als in SSB. Het digitaal station was ondertussen ook QRV in RTTY en PSK31.

Alsof we nog niet genoeg antennes hadden werden er op de vierde dag nog een paar extra opgesteld: een beverage luisterantenne van 50 meter werd diagonaal over het terrein gelegd en de end-fed werd bij wijze van experiment als inverted L geomonteerd op een 12 meter hoge glasvezelmast. De "beverage on ground" maakte helaas geen groot verschil op 160 meter. Er werden diep in de ruis enkele Amerikaanse stations gewerkt maar toch minder dan we hoopten. Van de 7222 QSOs die we hebben gemaakt tijdens deze expeditie waren er 212 op 160 meter. We hopen dat de tegenstations die ons hebben kunnen werken tevreden waren. Voor volgende DXpeditie zullen we de ontvangstantenne proberen te verbeteren. De end-fed als inverted L gaf ongeveer dezelfde resultaten als gewoon horizontaal. Terwijl we de beverage aan het installeren waren werden we begroet door een voorbijganger: Paul, GU4YBW. Deze zeer sympathieke OM heeft ons dagelijks bezocht en wegwijs gemaakt op het eiland. In de late namiddag konden we dan ook onze eerste WWFF site activeren. Het was referentie GUFF-0009, Pleinmont, het uiterste Zuidwesten van het eiland. Er staat daar een Duitse observatietoren uit Wereldoorlog II en het zicht op de zee en de vuurtoren op enkele honderden meters van de kustlijn is er prachtig bij zonsondergang. Er werden bij deze activatie meer dan 450 QSOs gemaakt op ongeveer drieënhalf uur. De pile-up was zo intens dat we de klok uit het oog verloren waren en het station moesten opbreken in het donker. Een mooi begin voor het WWFF gedeelte van onze expeditie!

Vanaf nu was de DXpeditie op kruissnelheid en werden er dagelijks een of twee WWFF locaties geactiveerd, onder leiding van Walter en José. Elke dag was een ander team verantwoordelijk voor het avondeten. De keuken van de Scouts was perfect uitgerust en het gastronomisch niveau van de expeditie lag naar goede gewoonte zeer hoog. Onze vriend Paul nam donderdag een deel van de ploeg mee voor een rondrit van het eiland. Dat was helaas juist de dag van de expeditie waarop het werkelijk zeer regenachtig was. We zagen vele overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog met onder andere een ondergronds hospitaal. De natuur op Guernsey is prachtig en er zijn merkelijk minder toeristen dan op Jersey. Er werd ook een bezoek gebracht aan het radioclublokaal dat ondergebracht is in een oude bunker in Saint Peter Port, de hoofdstad van Guernsey. De vergaderingen hebben plaats op vrijdagavond maar wij konden daar niet naartoe omdat er die avond opnieuw een activiteit met de Scouts gepland was. Ditmaal een wat oudere leeftijdsgroep. We brachten een bezoek aan ons WWFF station dat die avond actief was vanuit GUFF-0004, op enkele honderden meters van het Scoutskamp. Daarna zorgde een geblinddoekt radiogeleid hindernissenparcours met PMR-toestellen voor veel pret bij de Scoutsjongeren.

Deze expeditie vloog werkelijk voorbij en voor we het wisten was het al zaterdag, de dag voor onze terugkeer. Er werd stilaan gestart met de afbouw van enkele antennes. Die avond werd er, ook traditiegetrouw, op restaurant gegeten. Paul kwam ons vergezellen en we beleefden een mooie avond in een van de lokale pubs.

De allerlaatste dag viel het weer wat tegen en enkelen moesten hun tent nat terug opplooien. Er werd opnieuw duchtig nagedacht over het verdelenvan het materiaal over de verschillende voertuigen. Om 17 uur lokale tijd zaten we allen op de ferry terug, richting Jersey en dan Saint-Malo. We legden daar aan rond 21 uur Belgische tijd. Ons origineel plan was dan om ter plaatse te overnachten en de volgende morgen richting België te rijden. Een aangekondigde staking van de Franse routiers gooide roet in het eten en noodgedwongen startten weonmiddellijk de terugtocht richting de Brusselse rand. Er werd een groot deel van de weg mooi in convooi gereden. Om 4 uur 30 maandagochtend was iedereen veilig thuis. Materiaal werd de dagen nadien uitgeladen en teruggebracht.

Ondanks de povere condities en de lage zonneactiviteit was deze expeditie zeker een succes. Er werden vele experimenten gedaan en we hebben weer een heel pak ervaring opgedaan voor onze toekomstige avonturen. In totaal werden 7222 QSOs gemaakt. Daarvan waren er 3026 in SSB, 3554 in CW en 642 in digitale modes. We maakten 107 QSOs op de 60 meterband. Er werden ook meer dan 2000 QSOs gemaakt vanuit zeven WWFF locaties. Deze werden gemaakt onder het roepteken MU/ON8CW/P en worden bevestigd met een aparte QSL-kaart. Voor deze DXpeditie maakten we opnieuw gebruik van het OQRS systeem van Tim, M0URX. Dit werkt zeer goed en betekent dat wie een QSL kaart wenst, die online moet aanvragen via de website http://www.m0urx.com (zowel voor MU/ON4ANN als voor MU/ON8CW/P). Ook met het OQRS systeem blijven kaarten via bureau kosteloos.

Opnieuw was het voor ons een genoegen om een iets minder alledaagse DXCC entiteit te activeren. Wij hebben er zeer veel plezier aan beleefd en danken alle OMs die ons hebben gesteund en gewerkt. Uiteraard groeten wij ook alle SWLs die ons hebben gehoord. QSL info vind je online.

Beste 73 vanwege het hele NBDX team