Home‎ > ‎

Youngsters on the air

YOTA staat voor Youngsters On The Air en is een jaarlijks evenement waarbij jongeren uit verschillende landen samenkomen om onze hobby te beoefenen, en nog veel meer. Dit jaar besloot ik om mee te doen aan dit evenement. We waren met ongeveer 80 jongeren. Per land zijn er ongeveer 4 jongeren. De teams zijn ingedeeld op basis van land. Voor het Belgisch team waren we met 3: Pieter (ON3GPS), Robin (ONL11943) en mezelf.

Dit jaar vond YOTA plaats in het Verenigd Koninkrijk, in Gilwell Park. Dit is een groot park met veel activiteiten voor o.a. scoutsgroepen.  De shack bevond zich in een apart gebouw en was vrij ruim. We hadden installaties voor 4m, 6m, 15m, 17m, 20m, 30m, 40m, 80m en VHF/UHF (satelliet).  In totaal zijn er iets meer dan 10 000 QSO’s gemaakt gedurende de hele week.  Het beste DX QSO, met VK9VKL (Christmas Island), werd gemaakt door ons team.

Antennes tijdens de yota
We zaten natuurlijk niet heel de week in de shack. De eerstvolgende dag zijn we naar Londen geweest waar we alle bekende toeristische attracties hebben bezocht, waaronder Big Ben, Buckingham Palace en het Science Museum. Vervolgens stond Bletchley Park op de agenda. Dit is de plaats waar ze tijdens de Tweede Wereldoorlog de Enigma code hebben gekraakt. Het is nu een museum waar er zich ook het ‘National Radio Centre’ bevindt. Hier is het station GB3RS gevestigd waar ik 4 QSO’s heb kunnen maken via satelliet. Nadien hebben we workshops gevolgd waar we een antenne voor 17m hebben gemaakt samen met een 5W CW transceiver voor 17m. Ook hebben we een SOTA-activatie gedaan en een vossenjacht gehouden in het park. 

Yota ISS station
Het moment waar ik het meeste naar uitkeek was een contact met het Internationaal Ruimtestation ISS. Dit stond gepland met astronaut Paolo Nespoli. Wanneer het ISS boven de horizon kwam, konden we Paolo live zien op video dankzij de HamTV transmitter. We kregen vreemd genoeg geen audio te horen. Achteraf bleek dat de zender op het ISS stuk was. Dus de eerste poging om contact te leggen was mislukt maar gelukkig was er anderhalf uur later nog een pass van het ISS. We kregen het goede nieuws te horen dat we nog eens konden proberen om contact te leggen maar dan wel zonder beeld omdat Paolo vanuit een ander ISS-module zou zenden met een ander toestel. Bij de volgende pass kregen we de astronaut te horen en konden onze vragen gesteld worden.

De laatste avond was er een afscheidsspeech van de organisatie en van elk team waarin we onze ervaringen van de week konden vertellen. Daarna hielden we een leuk afscheidsfeestje! Ikzelf vond het een leuke ervaring. Het was de eerste keer dat ik eens een groot station kon bedienen. Ook heb ik veel nieuwe mensen kunnen ontmoeten. Misschien ga ik er in de toekomst nog eens naartoe.

Sebbe, ON8WS