Home‎ > ‎

Ruis op Mira

Sinds enkele jaren is onze club op de volkssterrenwacht Mira gehuisvest in Grimbergen. Deze locatie biedt schitterende faciliteiten voor onze club, maar tijdens opendeurdagen hebben we al moeten vaststellen dat er heel veel ruis is op de HF banden. Het is steeds moeilijk om stations te ontvangen. Ook Mira zelf heeft hier last van. Ze hebben een ontvanger iets onder onze 6 meter band om meteorscatter te detecteren, maar deze werkt niet optimaal. Daarom besloten we om samen op zoek te gaan naar de oorzaak.

Michel ON7EH bracht een spectrumanalyzer mee die op batterijen werkt, en voor de clubtransceiver werd een LIPO batterij meegebracht. We begonnen met een referentiemeting op de belangrijkste HF banden, om in kaart te brengen hoe erg de situatie was. We maten zowel het ruisniveau in dBm op de analyzer, als de signaalsterkte op de S schaal van de zender. De resultaten vind je in de onderstaande tabel.

Referentiemetingen

Hieruit blijkt duidelijk dat de noise floor zeer hoog ligt op Mira, en dat het erger is op de lage banden. We deden nog testen met Dune Star band pass filters, maar de storingen zaten echt wel op onze banden en werden dus niet tegen gehouden door deze filters. Ook werd er gemeten met de TS-480 op batterij om eventuele problemen met de voeding uit te sluiten, maar ook dat leverde niets op. Wat we wel konden concluderen is dat de S meter op de transceiver niet zo juist geijkt is, want een S7 is gelijk aan -85dBm, terwijl de spectrumanalyzer tussen de -70 en -65 dBm aangeeft. Maar dit terzijde.

Met deze referentie metingen achter de hand, was het tijd voor de grove middelen: de hoofdschakelaar van de hele sterrenwacht werd afgezet. En warempel, de ruis zakte tot S0 à S1 en de banden kwamen open. De problemen zaten dus wel degelijk in het gebouw zelf. De spectrumanalyzer bevestigde ons dat op elke band de ruis nu 15 tot 20 dBm lager was

Nu was het tijd om kring per kring de electriciteit weer aan te zetten. Het aanzetten van de verlichting gaf een kortstondige piek in ruis, maar deze duurde slechts 1 seconde en ging dan weer weg. Plots was er een kring die onze S meter op 40 meter naar S3 deed springen, dus werden alle toestellen die op deze kring zaten één voor één getest. Een TV scherm dat gebruikt wordt in één van de opstellingen in de permanente tentoonstelling bleek hier de boosdoener. 

Met één oorzaak gevonden, gingen we verder want we zaten nog steeds niet terug op de S7 van voorheen op 40 meter. Bij de voorlaatste kring was het bingo. Verder speurwerk bracht ons bij 2 opstellingen omtrent het weer. Een voeding van een buitencamera was het ergste en bracht ons op S7. De rest van de opstelling geeft ons nog steeds S5 en maakt het verschil tussen stations kunnen horen of niet. Ook Philippe, de vaste medewerker van Mira die ons assisteerde tijdens deze zoekactie, was blij dat we de oorzaak hadden gevonden. Hij besloot direct om de ergste voeding te vervangen. De rest van de opstelling met scherm, PC en zo voort zal nog verder geanalyseerd worden om te kijken wat we met ferrieten kunnen oplossen. Een foto van de opstelling in kwestie zie je links.

Tijdens onze wekelijkse bijeenkomsten is Mira gesloten voor het publiek en kunnen we makkelijk de storende elementen afzetten. Tijdens opendeurdagen gaat dat niet, dus daarvoor moeten wel een oplossing vinden. Maar we weten nu tenminste waar het probleem zit. Wordt vervolgd...