Home‎ > ‎

Op zoek naar satelieten

Op zondag 26 februari gingen we op jacht naar satelieten. Er waren die ochtend 2 doorgangen van AO-85, een FM repeater sateliet met een uplink in de 70cm band en een downlink op 2 meter. Sebbe, ON3SEB, had al ervaring met het werken van deze sateliet en demonstreerde aan de andere leden van onze club hoe hij dit doet. 

Zijn opstelling bestaat uit een dual-band logperiodic antenne die in de hand wordt gehouden, en een CRT 4CF portabel dat 5 watt vermogen geeft. Dit toestel heeft als voordeel dat het 2 VFOs heeft en dat je kan ontvangen terwijl je uitzendt. Tijdens de doorgangen moet er rekening gehouden worden met de doppler shift, vooral op het uplink signaal. 

Van op het dakterras van Mira slaagde Sebbe er in om de sateliet duidelijk in ontvangst te krijgen, en konden we enkele QSOs tussen Europese stations volgen. Er werd ook geprobeerd om zelf een QSO te voeren, maar dat lukte helaas niet. Maar deze demonstratie heeft alvast weer anderen inspiratie gegeven om het ook eens te proberen. Bedankt Sebbe!